Madeira… är Atlantis en myt eller verklighet?

Det är upp till dig att avgöra då det är dags att besöka denna mytomspunna, mystiska sagoö. För visst har du någon gång hört talas om det paradislika Atlantis som plötsligt försvann ner i havets djup?

Den grekiske filosofen Platon berättar om ön som kallades Atlantis, enligt Platon var det det mäktigaste av alla riken och med Jordens lyckligaste folk! Där fanns otroliga rikedomar en fantastisk natur, trädgårdar, skogar och ängar. Folket som bodde där var varma, kärleksfulla och mycket noggranna med ordningen. Rätt skall vara rätt och nåde den som gjorde fel!

Men för öborna blev detta omöjlighet att leva upp till och det sägs att som straff uppstod en naturkatastrof som efter ett dygn dragit ner hela ön i havet. De flesta anser att det är en påhittad historia om en fantasistad av Platon för att få fram hans filosofiska tankegångar. Men vem vet?

Madeira är en ögrupp i Atlanten, kring 400 kilometer norr om Kanarieöarna. Den tillhör Portugal, men är politiskt självstyrande.

Ögruppen består av huvudön Madeira, den mindre ön Porto Santo samt två grupper av obebodda öar, Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens.

Madeira har något för alla då ön består av en natur så lik Nya Zeelands du kan komma utan resa utanför Europa. Landskapet skiftar mellan otillgängliga bergspassager, djupa dalar, lummig skog, öde hedar, fruktplantager och en färgsprakande blomsterprakt!

Öns charmerande huvudstad Funchal lockar de flesta förstagångsbesökare att stanna och bo i staden och dess utkanter.

Madeira har ett subtropiskt klimat med ljumma temperaturer mellan 18 och 24 grader året runt. Vädret skiftar i takt med att du tar dig upp och ner mellan berg och dalar, eller från den ena sidan till den andra. Vill du uppleva färgprakten under vårens blomning är april och maj verkligen att rekommendera. En av de mest besökta festivalerna är en blomsterfestivalen som arrangeras varje år på Madeira, en tradition som sträcker sig tillbaka till 1950-talet. Förutom blomsterfestivalen arrangeras dessutom en karneval varje år i februari.

Under många årtionden har man rest till denna ö och här finns världens största urskog som blivit utsett till ett världsarv. Madeira är vida känt för sina levador (bevattningskanaler), som byggdes från 1500-talet i syfte att bevattna jordbruket. Idag används dessa mestadels som vandringsleder genom den sagolikt vackra naturen. Som avslut på en dagsvandring i milslångt naturlandskap kan du enkelt sadla om för en tur på stan där det finns shopping, trendiga barer och lyxiga restauranger med Michelinstjärnor.

Madeiras kök är mestadels väldigt enkelt med lokala, färska och välsmakande råvaror med fokus på espetada grillspett och den speciella espadafisken som är Madeiras nationalrätt.

På restaurangen i den lilla byn Camara de Lobos serverar man havets mest fantastiska läckerheter på de vis som öborna själva vill ha det. I ett rum med utsikt över de små gulliga fiskebåtarna i den lilla hamnen tillagas fisken över öppen eld. Du väljer själv ut den pinfärska fisken som sedan tillagas över det glödheta kolet. Inte att förglömma Madeiravinet med gamla anor, Madeira var nämligen de sista stoppet för handelsfartygen som gick från Europa till Amerika. Att vinet var hållbarare än färskvatten kände man ju till viket gjorde att man lastade stora mängder vin på fartygen, och ju starkare vin desto bättre hållbarhet. Vintunnorna placerades ofta direkt på däck där skeppens konstanta gungande och påverkan från hav och sol gav det starka vinet en karaktäristisk smak. På många ställen i Madeira serveras fortfarande de mycket gamla vinerna och det är en upplevelse att få ta del av historien på detta sätt.