Marrakech, Atlasbergen och vidsträckt öken

20 -27 Mars 2022

En resa i Marocko gör man med alla sinnen

De trånga gränderna i Marrakech, det piskande havet i Essaouira och Atlasbergens snöklädda toppar är exempel på detta kontrasternas land. Dofter, smaker och synintryck blandas i en färgrik röra som inte lämnar någon oberörd. Under denna resa får vi uppleva det intensiva folkmyllret av Marrakech basarer, njuta av utsikten från höga höjder i Atlasbergen samt fascineras av det karga landskapet i början av Sahara.

En rundresa är både en resa i tid och rum med allt inramat i en fantastisk miljö. Under resan kommer det också göras besök på bland annat kvinnokooperativ för arganolja och mattor samt ett känslosamt möte på ett mödrahem som värnar om ogifta kvinnor och deras barn. Under veckan kommer vi äta goda lokala specialiteter såväl på trevliga restauranger som enklare caféer. En resa till Marocko kommer att vara kvar med dig resten av livet.

Program dag för dag

Dag 1:  Ankomst Marocko
Vi ankommer till Marrakech och Marocko, på vägen till hotellet ser vi flera delar av den moderna delen av staden. På kvällen samlas vi för en presentation av veckan och därefter äter vi en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2: Stadsrundtur i Marrakech
Hela dagen är vigd till Marrakech och speciellt den äldre delen av staden som lockar och fascinerar med sina trånga och vindlande gränder. Vi besöker sevärdheter som Koutobiamoskén, Gycklarnas torg, vackra riade och prunkande trädgårdar. Hantverkskvarteren där skickliga hantverkare tillverkar sina varor efter gamla traditioner är en upplevelse och det är lätt att bli överväldigad av det stora utbudet. Det är en intensiv dag för alla sinnen, dofter och intryck av alla de slag. Den största delen av dagen tar vi oss mellan de olika sevärdheterna till fots.

Dag 3: Högatlas och Kasbah Ait Ben Haddou
Efter frukost packar vi våra väskor och beger oss söderut från Marrakech. Vi skall ta oss över Högatlas, en av de tre Atlasbergkedjorna i Marocko. På passet Tizi n´Tichka, som är beläget på 2260 meter över havet, har vi en vidunderlig utsikt över bergskedjan. Vägen slingar sig ned på den södra sidan av Högatlas och på denna sida breder öknen ut sig.

Vi passerar genom små berberbyar och kommer så småningom fram till Ait Ben Haddou. Detta är en av de mest välbevarade Kasborna i landet. Tidigare fungerade dessa som befästa spannmålslager för byborna som tillhörde Kasbah. Idag är hoten från andra klaner inte lika påtaglig och kasborna har förlorat sin egentliga funktion. Ait Ben Haddou finns med på UNESCOs världsarvslista och är ett praktfullt monument över svunna tiders byggnadskonst. Efter besöket fortsätter vi till vårt boende för natten.

Dag 4: Atlas Film Studio och Tazenakht
Idag blir temat öken och oaser. Dagens första besök blir i Atlas Film studios. Här har flertalet filmer spelats in och även i omgivningarna runt studion. Ni kommer troligtvis känna igen några vyer från bussfönstret under dagen. I korsningen i samhället Tazenakht stannar vi för ett besök på ett matt-kooperativ. Mattorna vävs för hand och i olika material beroende på vad mattan skall ha för funktion.

I denna by gör man också vägvalet om man skall västerut mot Atlanten eller djupare ner mot Sahara. Vi väljer det tidigare alternativet och styr kursen mot Agadir. Landskapet skiftar i olika nyanser av ockra och den gyllene sanden. Tidig kväll ankommer vi till Agadir och vi bor på ett hotell nära havet. Detta är Marockos största semesterdestination och det är främst den långa och breda sandstranden som lockar besökarna. Vi bor bekvämt på ett hotell med närhet till stranden.

Dag 5: Oum el Banine och Agadir
Idag skall vi göra ett besök som inte hör till den ordinarie rutten på en rundresa i Marocko, men än så viktigt besök. Oum el Banine är en verksamhet som drivs och finansieras av frivilliga krafter. Att som kvinna föda barn innan ett äktenskap är otänkbart i Marocko. Det finns mycket små möjligheter för en kvinna att få hjälp i en sådan situation och det är här denna organisation bidrar med hjälp. De har lägenheter för mödrarna, ett daghem för barnen och de försöker hjälpa till med rättsprocesser eller andra tvister som uppstår i denna situation, för kvinnan eller hennes familj.

Vi gör ett besök på daghemsverksamheten och träffar några av föreståndarna för Oum el Banine. Det kan många gånger vara en känslosam upplevelse och det är naturligtvis helt frivilligt att följa med på detta besök. Samtidigt kan det vara mycket lärorikt och vårt besök i sig kan göra lite skillnad. Eftermiddagen är på egen hand och man kan till exempel göra ett besök där eller ta en lång promenad längs stranden.

Dag 6: Kustvägen till Essaouira och besök på ett argankooperativ
Vi lämnar Agadir och reser den vackra kustvägen norrut mot Essaouira. Längs vägen stannar vi till på ett kvinnokooperativ som producerar arganolja. Denna mirakelolja kommer från Arganträdet som växer i ett begränsat område, vilket är just i dessa regioner. Vid ankomst till Essaouira gör vi en gemensam stadsrundtur till fots och äter lunch. Eftermiddagen är på egen hand.

Dag 7: Vilodag på egen hand i Essaouira
Denna dag är till för att upptäcka Essaouira på egen hand och under gårdagens stadspromenad har man troligtvis fått inspiration till aktiviteter. Trots att staden är relativt liten är det mycket att upptäcka innanför murarna. Det finns även möjlighet att gå på hammam eller delta i en marockansk matlagningskurs. På kvällen möts vi för en avskedsmiddag för att samla intrycken från resan.

Dag 8: Hemresa
Vi reser från Essaouira till Marrakech för att ta flyget hem till Sverige. Vi säger farväl till Marocko för denna gång och hoppas på ett återseende.

Resefakta

Allmän information: Många programstopp under dagarna i buss. Avresa ca 08.00, ankomst hotellet ca 18.00 på kvällen.

Tillfällen då ej måltider är inkluderade, erbjuds ett alternativ eller en rekommendation på restaurang.

Dricks ej inkluderat, samlas in av reseledaren i början av resan. Ca 300 Sek per person för hela veckan.

Turistskatt betalas direkt till hotellen/riaderna.

Vad som ingår i resan

 • Övernattning på medelklasshotell 7 nätter Inklusive frukost
 • Entréer inkluderade sevärdheter enligt program
 • 4 Middagar (dag 1, 3, 4 och 7)
 • 4 Luncher (dag 2, 3, 4 och 7)
 • Svensktalande färdledare
 • Lokalguide
 • Busstransport under hela vistelsen i Marocko
 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser: