ROTTERDAM

En pulserande stad med ett virrvarr av arkitektur, kultur och skyskrapor

Industristaden och Europas största hamnstad Rotterdam bubblar av galen arkitektur, skyskrapor, mathallar, konst och kultur. Ett av de mest populära besöksmålen i Rotterdam är den enorma matmarknaden Markthal, inhyst i en spektakulär tunnelliknande byggnad som bara i sig är värt ett besök. Nästan 200 matstånd och restauranger ryms här och även lägenheter med fönster in mot marknaden. Insidan av taket består av 4000 färgplattor som tillsammans utgör Hollands största konstverk, ”The horn of plenty”. Strax intill ligger de ikoniska kubformade Kijk-Kubus husen designade av Piet Blom. Hans idé var att skapa en skog av hus och ett av husen som också är ett museum – Show Cube är öppet för allmänheten att titta in i. Här finns även ett hostel om man vill testa på att sova inuti en av kuberna.

I den historiska stadsdelen Delfshaven känns det som att åka bakåt i tiden då många byggnader, till skillnad från de flesta andra i Rotterdam, har klarat sig undan krigets förstörelse och man får en förnimmelse om hur staden har sett ut fram tills dess.

Den nedlagda gamla tåghangaren Hofplein är ett spännande ställe att besöka, där Michelin-restauranger, jazzklubbar och designbutiker lockar folk från hela staden och det är alltid fullt av liv och rörelse. I byggnaden bredvid hittar ni Europas största takodling – DakAkker, där man på sjunde våningen kan äta en god lunch gjord på färska råvaror plockade direkt från trädgården tillsammans med en vacker utsikt över staden. På kvällarna tänds grillen och man kan njuta av kall öl, BBQ och live-DJs. En annan kulinarisk upplevelse är Bike & Bite food tour – en guidad cykeltur genom staden med stopp och provsmakning på några av Rotterdams bästa restauranger och dolda pärlor.

Rotterdam är ett mecka för modern konst och imponerande samlingar. På Museumpark finns fem olika museer samlade på samma ställe, däribland Kunsthal och Boijmans van Beuningen. Som besökare kan man köpa en entrébiljett som gäller till alla fem museerna. För den som vill lära sig mer om de fascinerande byggnader och skyskrapor som finns runt om i Rotterdam finns det så kallade arkitekturvandringar tillsammans med en guide. Lär dig mer om stadens historia och hör berättelserna bakom varje unik byggnad.

Rotterdam delas av den stora floden Maas och ett snabbt och roligt sätt att ta sig mellan de olika områdena är med vattentaxi. Annars är en trevlig promenad att gå över den mäktiga Erasmusbron som förbinder de norra och södra delarna av staden.