ST MARTIN

Två kulturer, vackra stränder och karibisk rom…

St Martin eller St Maarten, är semesterön med två flaggor. På den norra, franska delen ligger den lugnare huvudstaden Margiot, och på den södra, nederländska delen ligger den livliga huvudstaden Philipsburg. Ön är 15 km lång och 13 km bred, och gränsen mellan den nederländska och franska delen som går mitt över ön, har ingen praktisk betydelse.

När ön skulle delas mellan de två länderna sägs det att några personer från båda länderna möttes på en plats och började sedan springa åt varsitt håll runt ön. Där de sedan möttes drog man en gräns över till startplatsen. Den franska sidan blev lite större då nederländarna var glada i spritdrycker och därför inte hade så bra kondition.

På den nederländska sidan bor cirka 40 000 invånare, och på den franska sidan cirka 33 000. Ön är därmed världens minsta befolkade territorium som är delat mellan två nationer. Reser du hit rekommenderar vi en tur runt hela ön så att man får upptäcka båda sidor. I Marigot kan du shoppa franska designermärken till billigare priser, och här finns också en trevlig marknad. Ta en tur i glasbottenbåt för att se det fantastiska undervattenslivet eller besök en fjärilsfarm.

St Martin har många fina stränder. Här kan du också spela golf, rida och utöva olika vattensporter. Härifrån kan du även göra utflykter till intilliggande små öar, till exempelvis ön Anguilla som ligger ca 25min bort. Shopping är också ett populärt nöje eftersom ön har ett stort utbud av tullfria varor.

På St Martin finns också en flygplats med väldigt spektakulär inflygning precis ovanför stranden Maho beach, även kallad Airport beach och här kan man få riktigt häftiga bilder. Hit tar du dig lättast med taxi. Andra bra stränder är Little Bay och Orient Bay.

I centrum av Philipsburg finns två huvudgator med mycket shopping och längst strandpromenaden finns barer, kaféer, restauranger samt en trevlig badstrand med parasoll och solstolar.

Valuta: USD och euro
Språk:
Nederländska, franska, engelska
Tidsskillnad till Sverige: – 6 timmar

Kan vi hjälpa dig?

Behöver du hjälp med din bokning? Ring eller maila oss! Vi gillar att prata med våra kunder och vill ge dig en oförglömlig reseupplevelse!