MOSELDALEN

Vin, sagoslott och städer från en svunnen tid i romantiska Moseldalen

Moseldalen är en romantisk pärla belägen i sydvästra Tyskland, med många små charmiga byar, praktfulla slott, slingrande floder och branta vinodlingar. Vyerna i detta landskap är som tagna ur en sagobok och det är svårt att inte häpnas av den vackra omgivningen. För den bästa upplevelsen tar du dig lättast runt med cykel längsmed Moselfloden och i detta vackra område hittar ni ett flertal vingårdar som är väl värda ett besök för den intresserade.

Gör ett besök i Moseldalens huvudort, Bernkastel-Kues där ni kan strosa tillbaka i tiden med en guidad stadsvandring längs med de medeltida gatorna och torget, St. Michaels-Kirche. Förutom sin anrika historia är staden kanske mest känd för sitt vin, på Moselwinmuseum och Der Vinothek kan ni lära er mer om den smakrika Moseldruvan och få provsmaka på över 30 olika vinsorter, som alla är lokalproducerade. För den som inte fått nog av vinets lusta bör ta sig ut till någon av de många vingårdarna som finns i området – Riesling är den dominerande druvsorten i Mittelmoselregionen och det är tack vare det perfekta klimatet som detta vin är det bästa av sitt slag.

Cochem är en av regionens främsta vinbyar och dess praktfulla borg syns stoltsera högt över det lilla samhället. Utforska staden på egen hand och ta en paus på en av de mysiga lunchrestaurangerna där du självklart kan njuta av ett lokalproducerat glas vin. Guidade rundturer av borgen finns för den som vill ta del av Cochems spännande historia.
Missa inte heller det lilla samhället Beilstein som du enkelt tar dig till med en båttur från Cochem. Den här pärlan, längsmed vattnet brukar kallas “The Sleeping Beauty of the Moselle” och har använts i många filminspelningar.

Ta en utflykt med buss till Tysklands äldsta stad, Trier, som är listat som ett av UNESCOs Kulturarv. Trier är en intressant stad med många sevärdheter från den romerska tiden med välbehållna minnesmärken så som amfiteatrar, badhus och stadens gamla försvarsanläggning. Trier var även filosofen Karl-Marx födelseort och du kan besöka Karl-Marx-Haus museet i staden.