KIRUNA

Midnattssol, norrsken och ett vinterparadis

20 mil norr om polcirkeln hittar man Kiruna i Lapplands otroligt vackra landskap. Här kan man på många platser tro att tiden stått stilla, där den orörda vildmarken står i kontrast med bebyggelser och den uråldriga samiska kulturen.

Fiske är en rogivande och populär aktivitet bland Kirunaborna. Så varför inta ta chansen att testa din fiskelycka för att sedan tillaga din fångst över en sprakande lägereld. Oavsett om du är nybörjare eller fiskeproffs finns det guidade fisketurer för alla säsonger som du kan delta i.

För den som vill få ut lite extra av naturen finns det även vackra vandringsleder längs sjöar, jokkar, fjäll och dalar. Vandra den välkända Kungsleden eller om du är riktigt vågad, bestig Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Under försommaren, ungefär slutet av maj till mitten av juli, lyser solen dygnet runt. Detta är en fantastisk tid att ta vara på midnattssolens ljus för äventyr och upplevelser.

Renskötsel är en mycket betydelsefull del för det samiska samhället och det är därför viktigt att låta renarna beta ifred under dina äventyr genom det karga landskapet – var därför varsam och visa förståelse och omtänksamhet för dessa ståtliga djur och dess betesmark. Det finns ett flertal olika samebyar i Kirunaregionen och det finns möjlighet att besöka en av dessa för att få en glimt av deras traditionella liv. Här kan du få klappa på de tama renarna och lära digmer om den samiska kulturen.

Visste du att Kiruna just nu är med om en stadsomvandling där hela staden håller på att flyttas och byggas om på nytt? Jo, det är nämligen så att Kiruna, som länge varit ett gruvsamhälle och faktiskt har världens största järnmalmsgruva, nu måste flyttas. Detta för att samhället ska kunna ha chans att fortsätta växa samtidigt som denna viktiga gruvverksamhet fortsätter. Ett jätteprojekt som bara det är underligt att bevittna, för det är inte något som händer varje dag. Om ni är nyfikna på att lära er mer om Kirunas underjordiska gruva och om projektets verksamhet finns det en utställning på stadshuset samt guidade turer i gruvan.

Några minuter ifrån Kiruna hittar ni världens första hotell helt byggt av snö och is

Varje år när Torne älv fryser till is, transformeras denna is till arkitektur och design och ett nytt ishotell skapas. Ishotellet byggs i Jukkasjärvi, där midnattssolen glöder om sommaren och där den under två veckor under vintern inte ens tar sig över horisonten. Jukkasjärvi ligger precis vid Torne älv, som är en av de sista orörda älvarna i Europa och som generöst delar med sig av sin is. Läs mer


Just nu erbjuder Go Travel en 3 nätters upplevelse på Icehotel med aktiviteter!

Avgångar från Stockholm Arlanda, 8-31 mars och 1-14 april 2021.
Läs mer och boka här

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Travel

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.