BERGSLAGEN

Från gruvparker och trolska sagoskogar till prisade restauranger och Bergsmansbyar med anrik historia

Kanske klingar namnet Bergslagen bekant? Loka Brunn, Chris Kläfford, Maria Lang och 3 små gummor på marknaden i Nora, eller kanske Sveriges första veteranjärnväg? Ja, alla dessa har med Bergslagen att göra och så, så mycket mer!

Bergslagen sträcker sig över ett flertal län i de mellersta delarna av Sverige och det är därför lätt att ta sig hit från flera delar utav landet. Vill man ha en genuin upplevelse av Sveriges vackra inland är det här den perfekta destinationen med sina anrika Bergsmansbyar och välbevarade natur. Här råder det ingen större risk för trängsel och många av områdena är relativt outforskade av turister.

Med sina mystiska skogar, som tagna ur en saga, erbjuder Bergslagen många häpnadsväckande naturupplevelser för såväl stora som små. Nedan listar Go Travel några förslag på aktiviteter som ni kan njuta av på er resa i det vackra Bergslagen.

Gömda pärlor i Bergslagens hjärta – Nora med omnejd

En unik naturupplevelse som många inte känner till, är det vackra kalkbrottet i Uskavi med sitt turkosblåa hav. På Uskavigården, som ligger längs med det så kallade Tre Sjöars Väg, finns det bland annat möjlighet till att bo på camping och vandrarhem och gården erbjuder också konferens, bad och utflykter. Endast ett stenkast härifrån tar du dig enkelt till kalkbrottet med en cykeltur eller promenad för en fantastisk badupplevelse bland de klippiga kalkväggarna – något du absolut inte bör missa!

Om ni sedan fortsätter en bit söderut med bil finner ni den svunna tidens järnmalmsgruvor. I Pershyttan, strax utanför Nora, hittar ni den välbesökta Lockgruvan och inte långt därifrån kan ni vandra i Klacka-Lerbergs gruvpark, som är en välbevarad fornlämning med anor tillbaka till medeltiden.
Men glöm inte att knacka tre gånger på gruvkantens vägg för annars kanske du hör GruvMajas kall för att aldrig komma ut igenom berget igen…

När ni ändå befinner er i den pittoreska trästaden Nora kan ni passa på att njuta av delikatessen Nora Glass som sedan 1923 har tillverkats på ett hemligt recept. Här finner ni också Nora Järnvägsmuseum och Sveriges första veteranjärnväg där ni kan resa tillbaka i tiden för en stund med en tågtur till Järle. Det går inte snabbt, men det är en väldigt mysig upplevelse.
Ta en rofylld båttur med Plaskus ut till Alntorps ö där ni bland annat hittar en genbank för över ca 160 st päron- och äppelsorter! På ön kan man ta natursköna promenader och det finns även möjlighet till minigolf och bad – och en trollstig för de allra minsta.

För den bokintresserade finns Skandinaviens största bokloppis gömd i Hjulsjöns hytta och skogar. Med över 1000 hyllmeter av böcker kan du hitta allt ifrån historiska alster till moderna skrifter. Här kan du även njuta av olika kulturprogram, författarkvällar och konstutställningar. Allt medan du tar dig en kopp kaffe bland de förunderliga bokbergen.

Det finns över 100 naturreservat i Bergslagen och på Bergslagen.se finns det en checklista där du kan kryssa i vilka du har besökt. Så för den som vill vandra finns det här fantastisk och skyddad natur som vi såklart vill bevara som den är.

Foto Frida Edlund

Bergslagen är inte bara känd för sin vackra natur och unika sevärdheter utan här finner man också matupplevelser av högsta klass. Förutom Nora Glassen som tidigare nämndes hittar ni också i Nora den White Guide listade Bryggerikrogen. Industriområdet där Bryggerikrogen ligger har anor från 1500-talet och de nästintill oförändrade byggnaderna visar spår från 1890-talet. Njut av öl från lokala mikrobryggerier och den fantastiska maten gjord av de allra bästa råvarorna.

I Grythyttan hittar ni det som brukar kallas Sveriges matcentrum, Måltidens Hus. Den kända matprofilen Carl Jan Granqvist har varit den största drivkraften för restaurangverksamhetens succé och här har många stjärnkockar utbildats genom åren då Örebro Universitet har sin kända Restaurang- och hotellhögskola här. Här finns även Nordens första kokboksmuseum med en utav världens äldsta kokböcker, daterad från 1480, ”De honest voluptate et valetudine” (Om den ätbara vällusten).

Direkt från Måltidens Hus kan ni ta er till de berömda hälsokällorna i Loka Brunn, som varit en välbesökt rastplats för såväl pilgrimsvandrare under medeltiden som 1700-talets kungligheter. Det här blir en riktigt härlig avslutning på er resa i Bergslagen då ni kan njuta av en avslappnande hotell- och spaupplevelse i högsta klass.


Kan vi hjälpa dig?

Behöver du hjälp med din bokning? Ring eller maila oss! Vi gillar att prata med våra kunder och vill ge dig en oförglömlig reseupplevelse!

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Travel

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.