ALENTEJO

Ett stillsamt landskap i Portugals största provins

Söder om Lissabon öppnar sig ett landskap som få utlänningar kände till, men som nu verkar ligga på allas läppar – Alentejo. Detta är inte bara Portugals största provins, det är också den mest glesbyggda. I Alentejo finns det byar som får en storstadsbo att häpna; känslan av att tiden stått stilla är verkligen påtaglig här. Landskapet präglas av öppna vidder med inslag av oliv- och korkträd, vinrankor och lata djur på bete. Husen är vitkalkade, lokalbefolkningen välkomnande och tempot lugnt.

Under de senaste åren har Alentejo överösts av priser och bemärkelser världen över. Det är speciellt den vackra landsbygden, maten och vinet som höjts till skyarna, men även lokalbefolkningens varma och genuina sätt att ta emot besökare. Alentejo kallas ibland Portugals “gastronomiska själ”, och här äter man rustik och autentisk husmanskost, gjord på lokala råvaror. Goda grytor som fått puttra i timmar, nygräddat bröd, krämiga ostar och kvalitativa viner, fås i vilken liten kvarterskrog som helst – till mycket förmånliga priser. Kål, fläskkött, musslor, potatis, koriander och olivolja är typiska ingredienser och givetvis är ett närproducerat, fylligt vin ett naturligt komplement både till lunch och middag här. Det är mat man blir mätt och glad av helt enkelt – mat som får en att vilja sätta sig i skuggan under ett olivträd och ta igen sig lite efter en smakrik måltid…

Alentejo är den perfekta destinationen för mat- och vinentusiaster och för den som vill koppla av, andas frisk luft och vara nära naturen. Hit kommer man inte för att gå på diskotek och visa upp sina trendiga märkeskläder, utan snarare för att vila själen. Vi rekommenderar ”snälla” programpunkter såsom ridning, vingårsbesök eller matlagningsworkshops. Den UNESCO kulturmärkta huvudstaden Évora, som ligger i hjärtat av Alentejo, fungerar utmärkt som bas. Härifrån är det lätt att åka på dagsutflykter till medeltida byar, slott och vin- eller ostgårdar.

Valuta: Euro. Kortbetalning accepteras på många restauranger och butiker
Språk: Portugisiska
Tidsskillnad till Sverige: – 1 timme

 

Kan vi hjälpa dig?

Behöver du hjälp med din bokning? Ring eller maila oss! Vi gillar att prata med våra kunder och vill ge dig en oförglömlig reseupplevelse!