LISSABON & MADEIRA

Upplev historiska Lissabon och sköna Madeira

15 – 24 november 2021

Den smaragdgröna ön i Atlanten!

Det här är ett tillfälle att uppleva naturen både på nära håll och genom att gå en levada. Det finns många tillfällen att njuta av utsikten från en av många utkikspunkter som bjuder på hänförande vyer. En rundresa på Madeira bjuder på äventyr och komfort i en härlig blandning. Vi får ta del av lummiga, närapå regnskogliknande, vegetation, dekorativa småbyar och dramatiska klippor som störtar ner i havet.

Marknadshallen i Funchals myllrande centrum erbjuder upplevelser för alla sinnen. Vi bor bekvämt i västra Funchal som är en bra utgångspunkt för att upptäcka alla varierade delar av Madeira. Klimatet är behaglig ”svensk sommar” året runt men varierar däremot beroende på vilken höjd man befinner sig på. Det finns mycket att utforska på denna lilla ö och vi har plockat ihop höjdpunkterna, men samtidigt gett plats i programmet, så att ni även på egen hand utforska närområdet i Funchal en av de sista dagarna.

Reseprogram

FLYG

15 november     Arlanda – Lissabon                                         13:30 – 16:50
17 november     Lissabon – Funchal                                          11:45 – 13:30

HOTELL I LISSABON

15 – 17 november
My Story Tejo
Bra mellanklasshotell med centralt läge. Frukost ingår.

HOTELL I FUNCAL

17 – 24 november Baia Azul på Madeira
I Funchals Lido-område bor du nära havspromenaden, poolanläggningen Ponta Gorda, lokal shopping och områdets restauranger. Inom hotellet hittar du ett litet spa, gym och uppvärmt poolområde med utsikt över Atlanten. Passa på att boka ett rum med havsutsikt. Frukost ingår.

FLYG

24 november    Funchal – Lissabon                                          10:05 – 11:45
24 november     Lissabon – Arlanda                                         12:50 – 18.10

Program dag för dag

Dag 1 Sverige – Lissabon
Vi flyger från Arlanda med direktflyg till Portugals huvudstad Lissabon. Här har vi två nätter på hotell för att hinna uppleva denna trevliga stad, delvis byggd på sju kullar.
Här finner man en mängd pittoreska kvarter med branta gator och mysiga gränder. Många av gatorna är så pass branta att även bilar kan ha svårt att ta sig upp. Lissabon har tre bergbanor vilka erbjuder en upplevelse i sig, ett perfekt alternativ för att bekvämt ta sig upp på stadens kullar.

Dag 2 Lissabon
Idag har vi en halvdagstur som blir en trevlig presentation av denna ljuvliga stad vid Atlanten. Räknar man med alla förorter har Lissabon storstad ca 3 miljoner invånare vilket motsvarar ca en fjärdedel av Portugals invånarantal. Lissabon, som har varit Portugals huvudstad sedan portugiserna återerövrade staden från morerna år 1147, är en stad med en lång och spännande historia. Idag kan den sägas vara kontrasternas stad av och det gäller allt från kultur, arkitektur, gastronomi, infrastruktur m.m. Här finns utmärkt shopping, goda viner och mat för alla smaker.

Under denna tur ser vi både det historiska samt det nya och moderna Lissabon. Vi åker bl.a. till det monumenttäta området Belém i västra Lissabon , vi stannar vid utsiktsplatsen ovanför parken Eduardo VII, vi passerar det stora vackra torget Praça do Comercio nere vid floden, den stora gågatan Rua de Augusta och Lissabons ”mötestorg” Rossio, hissen Santa Justa m.m. Vi tar också en promenad i de trånga gränderna och trapporna i den gamla moriska stadsdelen Alfama.

Vi är ute i ca 4 timmar och det blir som sagt en blandning av buss och till fots. Gåvänliga skor rekommenderas!  Vi avslutar turen med en gemensam lunch på en trevlig lokal restaurang.

Dag 3 Lissabon – Funchal
Efter frukost har vi transfer till flygplatsen för vidare resa till Madeira. Vi landar
kl 13.30 och har då transfer till vårt hotell där vi checkar in. Hotellet är beläget nära den vackra strandpromenaden som ringlar sig längs havet flera kilometer västerut från Lidoområdet. Vi samlas på kvällen för en välkomstmiddag och en presentation av veckans program. Under vår tid på Madeira får vi tillfälle att uppleva naturen på nära håll genom att gå en levada. Det finns många tillfällen att njuta av utsikten från en av många utkikspunkter som bjuder på hänförande vyer.

En rundresa på Madeira bjuder på äventyr och komfort i en härlig blandning. Vi får ta del av lummiga, närapå regnskogliknande vegetation, som dekorativa småbyar, dramatiska klippor som störtar ner i havet. Marknadshallen i Funchals myllrande centrum erbjuder upplevelser för alla sinnen.

Vi bor bekvämt i västra Funchal som är en bra utgångspunkt för att upptäcka alla varierade delar av Madeira. Klimatet är behaglig ”svensk sommar” året runt men varierar däremot beroende på vilken höjd man befinner sig på. Det finns mycket att utforska på denna lilla ö och vi har plockat ihop höjdpunkterna men samtidigt har vi gett plats i programmet att även på egen hand utforska närområdet i Funchal en av de sista dagarna.

Dag 4 Heldag östra Madeira
Vi utforskar den östra delen av Madeira. Den östra delen av Madeira är mer bebyggd och de små byarna och de större samhällena avlöser varandra.  Vi gör ett stopp ute vid udden Ponta do Sao Lourenco som har en dramatisk natur och här ser man tydliga spår av Madeiras vulkaniska ursprung. I Porto da Cruz ligger en gammal sockerrörsfabrik. Detta var en industri som var mycket viktig under Madeiras etablering.

Vi stannar för lunch i Santana som är nordsidans största samhälle och känd för sina färgglada hus med stråtak. Om eftermiddagen fortsätter vi upp i Madeiras täta lagerskog, Lauri Silva. Här finns det möjlighet att få uppleva den på nära håll genom att gå en promenad längs en levada, Madeiras snillrika bevattningssystem. Om vädret tillåter, gör vi ett stopp på Pico Ariero som är öns näst högsta topp. Härifrån är utsikten hänförande. Efter in innehållsrik dag reser vi tillbaka till Funchal och hotellet. Lunch ingår.

Dag 5 Halvdag levada och besök i byn Camacha
Denna dag går i naturens tecken! Madeiras gynnsamma klimat ger möjlighet att anlägga praktfulla trädgårdar och det har många markägare tagit fasta på genom tiderna. Vi gör ett besök på en av Funchals vackraste som heter Blandys Garden. Denna privata trädgård bjuder på en enorm variation med blommor och växter från hela världen. Vi spenderar förmiddagen i denna trädgård på en guidad rundtur och beroende på säsong är det olika växter och träd som står i blom.

Efter besöket i Blandys garden fortsätter vi till korgflätningsbyn Camahca och äter en enklare lunch. Byn är känd för korgflätning och på terrassmarkerna kan man se odlingarna av videt som är det material som används till arbetet. Innan vi reser tillbaka till Funchal, går vi en kortare sträcka på Levadan da Serra do Faial och njuter av grönskan och naturen. Det ingår picknicklunch.

Dag 6 Halvdag sightseeing Funchal
Funchal är en fantastisk stad som har bevarats med varsam hand och idag utforskar vi den till fots och med buss. Vi börjar dagen med en busstur för att bekanta oss med de olika stadsdelarna.

Vi ser Lidoområdet, gör ett stopp vid utkikspunkten Pico dos Barcelos, Stadsdelen Santo Antonio, för att slutligen komma ner till centrum av Funchal. Vi promenerar förbi stadens pampiga katedral och de vackra torgen där gatorna är lagda i vackra mönster med polerad kalksten och svart basalt. Vi gör ett besök i marknadshallen med dess enorma utbud av exotiska frukter och grönsaker.

Vi gör även ett stopp för provsmakning av madeiravin hos en av stadens producenter. I gamla stan ligger restaurangerna tätt på varandra och här äter vi en gemensam lunch. Efter lite tid på egen hand, promenerar vi tillbaka till Lidoområdet och vårt hotell. Vi tar vägen genom stadsparken Santa Catarina där även presidentpalatset ligger. Lunch ingår.

Dag 7 Halvdag levada och besök i Camara de Lobos
Levadavandring. Maderia har ett öppet vattenkanalsystem som kallas för levada. Detta anlades urpsrungligen för att transportera de rika vattenflödena på den norra sidan till den södra och soligare delen där odlingarna anlades. Detta har resulterat i ett system som än idag förser hela Madeira med vatten, både till odlingar och hushåll.

Längs dessa levador går en liten stig som främst är till för levadaskötaren men idag har det på vissa sträckor blivit populära vandringsleder. Vi vandrar en levada som ligger på den västra delen av ön. Levadan är lättgången då det inte är några egentliga höjdskillnader och utsikten över omgivningarna är fantastisk! På vägen tillbaka gör vi ett havsklippan Gabo Girao och innan vi anländer till Funchal, stannar vi till i den lilla fiskebyn Camara de Lobos för en ”after walk”.  Picnicklunch ingår.

Dag 8 Heldag Västra Madeira
Idag reser vi västerut till spännande natur som skiljer sig från det vi tidigare ha sett under veckan. Vi tar den gamla vägen upp till Encuemadapasset som är beläget på över 1000 meter och här har vi utiskt över nord och sydkusten på samma gång. Vägen fortsätter och tar oss över högplatån Paul da Serra.

Denna platå är det enda flacka område på denna annars mycket kuperade ö. Här betar de få kor som finns på Maderia. Vi reser ner på nordsidan till byn Porto Moniz som är den nordvästligaste byn på ön. Här äter vi lunch och för den badsugne finns det möjlighet att bada i de naturliga lavapooler som finns här. Lunch ingår.

Dag 9 Funchal
På egen hand i Funchal. Staden erbjuder massor av aktiviteter för alla smaker! Man kan till exempel åka med linbanan till Monte och Botaniska trädgården eller följa med på en båttur med stora chanser att se både delfin och havssköldpadda. På kvällen möts vi för en gemensam avskedsmiddag.  Middag ingår.

Dag 10 Hemresa
Efter frukost är det dags att lämna denna fantastiskt vackra ö med resväskan fylld av minnen och upplevelser.

Detta ingår i resan

– Färdledare från GO Cruising som möter er på Madeira (vid minst 25 resenärer)
– Flyg från Arlanda – Lissabon och Madeira t/r inkl incheckat bagage
– Transfer i Lissabon flygplats – hotell t/r
– 2 nätter boende på hotell i Lissabon inkl frukost
– Transfer på Madeira enligt program
– 7 nätter på hotell på Madeira inkl frukost
– 6 luncher (varav 2 picknick) inkl 1 glas öl/vin/läsk samt vatten och kaffe
– 2 Middagar inkl 1 glas öl/vin/läsk samt vatten och kaffe
– 6 utflykter
– Entréer enligt program (Blandys Garden, marknadshallen med provsmakning av madeiravin och Gabo Girao)
– Vandringsguide/vår färdledare är med på vandringarna

Valfria tillägg som inte ingår i priset:
– Ej nämnda måltider
– Måltidsdrycker
– Avbeställningsskydd
– Reseförsäkring

  • Avresedatum:
  • Från:
  • Reselängd:
  • Grundpris:
  • Platser:

Utresa:

Arlanda – Lissabon

2021-11-15 13:30-16:50

Hemresa:

Arlanda – Lissabon

2021-11-24 10:05-18:10