KUBA

Sol, cigarrer och salsa

En personlig resa i dåtid som nutid

2 – 14 februari 2022

Välkommen till Karibien och Kuba!

Upplev en färgstark kultur, historiens vingslag och heta salsarytmer! Här smakar romen godare och de kubanska cigarrerna mer. Följ med på en färgsprakande resa i dåtid och nutid som börjar i huvudstaden Havanna. Vi vandrar genom både äldre och nyare stadsdelar och flanerar på den vackra strand­promenaden Malecon. Vi går i Hemingways fotspår och du får också tid att upptäcka staden på egen hand.

Vi tar med dig till den vackra Viñalesdalen med mäktiga kalkstensberg och frodiga dalar där tobak till världens bästa cigarrer odlas. I Grisbukten berättar vi om den misslyckade amerikanska invasionen. I den pittoreska staden Cienfuegos, som sägs vara landets vackraste, väntar rundtur i de världsarvslistade gamla stadsdelarna. I Trinidad har tiden stått stilla sedan kolonialtiden och 1700-tals arkitekturen är slående vacker med kullerstensgränder och baronvillor. Vi utforskar även naturen i nationalparken Topes de Collantes med en lättare vandring i den tropiska regnskogen. Vidare mot Santa Clara och en dag i Che Guevaras spår. Resan avslutas med tre härliga dagar i Varadero på en av världens vackraste stränder.

Havanna

Kuba har en av världens mest fascinerande huvudstäder – Havanna. Arkitekturen är enastående och stämningen i de gamla stadsdelarna är mycket speciell. På gatorna kryssar amerikanska femtiotalsbilar fram och här och där hörs de medryckande karibiska tonerna av salsa, cha cha och merengue.

Läs mer om Havanna på vår systersida Gocrusing.se

Program dag för dag

Dag 1. Ankomst Havanna

Dag 2. Havanna
Första dagen bekantar vi oss med huvudstaden. Vi går en gemensam promenad genom Havannas världsarvslistade stadsdelar som präglats av det spanska kulturarvet. Kvarter efter kvarter med trånga kullerstensgator, salsabarer, konstgallerier och butiker. Vi ser den imponerande Columbuskatedralen och guvenörernas palats som ligger vid stadens äldsta torg Plaza de Armas. Efter en gemensam lunch blir vi upphämtade i gamla amerikanska bilar för att åka genom stadens nya delar. Vi ser de stora boulevarderna och den vackra strandpromenaden Malecon samt besöker Revolutionsplatsen där Fidel Castro höll sina långa tal. På kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 3. Hemingways dag
Vi besöker Ernest Hemingways hus Finca Vigia som ligger vackert på en höjd strax utanför Havanna. Huset har stått orört sedan han lämnade det och är idag ett museum. Hans möbler, böcker och kläder finns kvar att se och i trädgården ligger hans älskade båt Pilar. Efter besöket åker vi till den lilla fiskebyn Cojimar där han alltid fiskade. Tillbaka i Havanna gör vi som Hemingway gjorde, dricker en Daiquiri och äter sedan en gemensam lunch.

Dag 4. Ledig dag
Havanna är en stad fylld av blomstrande kultur, dans, musik och livsglädje. Här finns många spännande palats, museer, teatrar och gallerier att besöka. Det får du inte missa, därför har du en ledig dag för att hinna se och uppleva denna fantastiska stad. Prova på att dansa salsa eller njut av en svalkande Mojito i skuggan av de vajande palmerna på någon av stadens lokala barer.

Dag 5. Viñalesdalen
Vi beger oss mot den vackra Viñalesdalen som har ett sagolikt landskap. Här ser vi frodiga dalar, mäktiga kalkstensklippor och överallt fält med stora, mjuka tobaksblad som vajar i vinden. Vi besöker en tobaksbonde som visar oss sin gård och hur Kubas världsberömda tobak odlas. Vi besöker också en cigarrfabrik för att se hur det går till att rulla de mjuka bladen till tjocka, fina cigarrer. Vi avslutar dagen med en gemensam middag.

Dag 6. Cienfuegos
Vi lämnar Viñales på morgonen och kör mot Grisbukten, den strand på Kubas sydkust där amerikaner och exilkubaner landsteg våren 1961. Det blev ett misslyckat försök av USA att invadera Kuba. Vi besöker museet och kör sedan vidare mot den lilla pittoreska staden Cienfuegos, en viktig hamnstad tack vare sin handel med socker, kaffe och tobak. Cienfuegos ligger vackert vid kusten med en strandpromenad och många välbevarade byggnader, bland annat Tomas Terry-teatern från 1800-talet och rådhuset. Här bor vi på privata familjehotell – s.k. ”Casa Particular”, en härlig upplevelse där vi kommer ännu närmare det autentiska Kuba. Under dagen äter vi en gemensam lunch.

Dag 7. Trinidad
Vi fortsätter idag mot vackra och färgstarka Trinidad där tiden stått stilla sedan kolonialtiden. Vi promenerar genom kullerstensgränder och ser torgen där socker och slavar en gång såldes i stora kvantiteter. Staden har en spännande historia och en imponerande arkitektur med välbevarade herrgårdar och villor från 1700-talets storhetstid. Många av husen är idag museer. Vi besöker ett gammalt sockerplantage där baronens hus, vakttorn och slavhyddor fortfarande står intakta. Trinidad är en stad full av liv och på kvällarna fylls gatorna med dansglada människor, här finns det tillfälle att öva på dina salsasteg tillsammans med lokalinvånarna. Även här bor vi på Casa Particular.

Dag 8. Topes de Collantes
Denna dag besöker vi den vackra nationalparken Topes de Collantes utanför Trinidad. Vi gör en lättare vandring i Escambraybergen och njuter av naturliga vattenfall, rikt fågelliv och tropisk regnskog. Här finns också kaffeplantage och bondgårdar med små marknader. Vi stannar till vid en av många naturliga pooler mitt i djungeln för att svalka oss i det kristallklara vattnet. Om det inte är alltför molnigt denna dag bjuds vi på en fantastisk utsikt över det gröna landskapet. Vi äter en gemensam lunch.

Dag 9. Che Guevaras dag
Vi åker mot Santa Clara, här stod revolutionens sista seger och vi besöker Che Guevaras mausoleum där den sju meter höga Che Guevara-statyn är rest. Här finns ett museum med några av Guevaras tillhörigheter och på begravningsplatsen strax intill ser vi revolutionens brinnande låga som aldrig slocknar. Tåget som sprängdes i luften kom att bli segern för folkets revolution på Kuba och finns kvar av att se som ett monument ”Tren blindado”. Vi äter en gemensam lunch och middag.

Dag 10–12. Varadero
Tid för sol och bad i Varadero. Kuba har många av världens vackraste stränder. Vi får tre härliga dagar vid denna milslånga sandstrand. Kritvit sand, turkosblått hav och kokospalmer möter dig här. Njut av sköna, lata dagar i solen med en drink i handen eller prova på roliga vattensporter som dykning och snorkling. Strax intill ligger Josone Park som är en grönskande tropisk oas där man bland annat kan hyra trampbåtar eller ta en promenad för att se strutsar och påfåglar. På hotellet har vi All Inclusive och tillgång till spa och wellness center.

Dag 13. Avresa från Havanna

Resfakta

Preliminära flygtider
Flygbolag: Air France/KLM
Avresa: 2 februari
Hemresa: 14 februari

Stockholm:
Avresa kl. 06:30 – 17:15
Hemresa kl. 20:55 – 18:10 +1

Köpenhamn:
Avresa kl. 09:55 – 17:15
Hemresa kl. 20:55 – 19:35 +1

Göteborg:
Avresa kl. 10:05 – 17:15
Hemresa kl. 20:55 – 17:00 +1

Flygtiderna kan variera mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. 

Pass/Visum
Ditt pass måste vara giltigt 6 månader efter hemresedatum.
Visum krävs för skandinaviska medborgare.
Vänligen skicka en kopia av fotouppslaget i ditt pass till Go Travel.
Märk gärna kuvertet med resans namn och bokningsnummer. Du kan också scanna fotosidan i passet och maila till oss. Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Valuta
Landets valuta är Kubansk peso (CUP).
Kuba är i stor utsträckning ett kontantsamhälle. Bankomater finns på Kuba där du kan ta ut pengar med VISA och Mastercard. Du kan också växla euro till lokal valuta på hotell och växlingskontor. Observera att amerikanska dollar är belagda med en extra avgift och därför inte att rekommendera.

Tänk också på att det ej är tillåtet att föra in eller föra ut pesos från Kuba. Se därför till att du spenderat eller växlat tillbaka den kubanska valuta du har kvar. Överblivna pesos växlas in på flygplatsen vid hemresa. Skulle du sedan vilja handla något på flygplatsen är det möjligt att använda euro och amerikanska dollar samt betalkort dock under förutsättning att korten inte är kopplade mot en amerikansk bank/konto.

Dricks
På denna resa tillkommer dricks. Räkna med ca 2050 CUP/person som betalas på plats och fördelas av reseledaren. Förutom den dricks som samlas in gemensamt, är det brukligt att ge för individuell service såsom vid toalettbesök, till musiker och städerskor även om det är ett ”all Inclusive”-hotell.

Dricksen är en viktig del av lönen för de som arbetar inom turism och service. Fråga gärna reseledaren vad som är lämpligt att lämna i dricks.

Klimat och klädsel
Kuba har ett behagligt klimat året runt. Under vinterhalvåret har Kuba en väderlek som liknar svensk sommar, 20-25 grader under dagen och lite svalare på kvällen. Små korta regnskurar passerar nästan dagligen över Kuba. Tag med paraply, badkläder, snorkel, bekväma skor, solkräm och myggmedel.

Mediciner
Förvara alltid dina mediciner i handbagaget!

Casa particular
Några nätter under resan bor vi på privata familjehotell som på Kuba kallas ”casa particular”. Detta brukar vara mycket uppskattat av våra resenärer. Varje hotell har 1–4  dubbelrum och du har alltid egen toalett och dusch på rummet. Standarden är vanligtvis enkel men ren. Maten är vällagad och du serveras en god frukost på hotellet. På familjehotellen talas oftast engelska.

El
För elförsörjning rekommenderar vi en adapter för 110 volt. 220 volt kan också förekomma.

Internet
Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba. Wifi finns numera på flera hotell men uppkopplingen är ofta långsam och oregelbunden. Ibland fungerar det inte alls.

Rätt förväntningar på service, hotell och mat
För att uppskatta och ta till sig den kubanska livsstilen måste man vara inställd på att allt inte fungerar som hemma. Kubaner välkomnar besökare med värme men håller också på sin stolthet, och gäster som förväntar sig att få alla önskemål uppfyllda genast kan emellanåt bli frustrerade.

Landets ekonomi är pressad, bland annat till följd av den amerikanska handelsblockaden. Det märks på allt från vägunderhåll till hotellstandard. Vi gör allt för att erbjuda de bästa hotellen, ändå måste resenärer ibland vara beredda på att mötas av skavanker som halvfärdiga reparationer och målarfärg som tagit slut. Många varor som tex. batterier, rakhyvlar, tandborstar osv. är svårt att få tag på i butikerna. Det är viktigt att du tar med dig allt du kommer att behöva under semestern från Sverige. Mediciner måste förvaras i handbagaget.

Kuba är visserligen inte känt som ett kulinariskt resmål men här handlar det återigen om att ställa förväntningarna på rätt nivå. Kubanerna äter i regel enkel men vällagad mat – grytor med kyckling, nötkött, lamm och grönsaker och till det ris, bönor och rotfrukter.  Fisk och skaldjur serveras främst vid kusterna. Vissa råvaror kan periodvis vara svåra att få tag på och därför händer det ibland att rätter på menyn inte går att beställa. Hör då med personalen vad som finns tillgängligt och beställ på nytt.

Tips!
Snacks finns inte att köpa på Kuba. Om du vill ha något gott under resan som nötter, torkad frukt eller godis, ta då med detta från Sverige.

Kubaner frågar sällan efter pengar men ofta efter saker som till exempel hygienartiklar, pennor, kläder, väskor och skor. Rensa din garderob och ta med dig det du ändå hade tänkt kasta, det finns alltid en kuban som blir glad och har användning för det.

Detta ingår i resan

I grundpriset ingår:

• Flyg Stockholm / Göteborg / Köpenhamn – Havanna t/r
• Alla transporter på Kuba med buss
• 4 nätter i Havanna
• 1 natt i Vinãlesdalen
• 1 natt  i Camaguey
• 2 nätter i Trinidad
• 4 nätter i Varadero med All Inclusive
• Luncher och middagar enligt programmet
• Alla utflykter och programpunkter enligt programmet
• Svensktalande reseledare och guide. All guidning görs på svenska
• Visum till Kuba

Det går att förlänga resan på Kuba eller till närliggande länder. Om du vill göra det bör du meddela det redan när du bokar din plats.

Valfria tillägg som inte ingår i priset:

• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap)
• Avbeställningsskydd
• Reseförsäkring

Ej inkluderat:

• Övriga måltider som ej nämns i programmet
• Måltidsdrycker
• Dricks

Vill du veta mer?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.