Från Ammans storstadspuls till Nabatéernas handelsplats Petra

26 okt – 4 nov 2021

Ökenparadis och kryddstarka städer…

Den största juvelen i Jordaniens krona må vara ökenstaden Petra men landet bjuder på fascinerande många upplevelser i samma kaliber – och detta på en mindre yta. Under innehållsrika dagar upplever vi allsköns historia, där religioner, kulturer och traditioner möts. Från det moderna Amman med sin storstadspuls, via Nabatéernas Petra till naturens märkliga under i form av Döda Havet och ökenområdet Wadi Rum. Resan bjuder på djupgående historia från dåtid som nutid och vi besöker platser som fortfarande vittnar om den svunna tidens stora epoker.

Det är en ynnest att få kasta sig mellan bibellegender och romerska lämningar samt ta del av befolkningens aktuella historia och levnadsöden. Under resan besöker vi förutom de ovan nämnda, intressanta platser som centrala Amman, romerska staden Jerash samt sol och badparadiset i den sydligaste delen av Jordanien, Hamnstaden Aqaba. Jordanien är ett fascinerande land som berättar en historia från svunnen tid till dagens aktualiteter. Det är en unik chans att uppleva mellanöstern från ett arabiskt perspektiv.

Program dag för dag

Dag 1:  Ankomst Jordanien
Flyg från Sverige till Jordanien och Amman. Transfer till hotellet och gemensam middag.

Dag 2: Stadsrundtur Amman
Efter frukost ska vi bekanta oss med Jordaniens huvudstad, Amman. Vi börjar med ett besök på Citadellet som ligger i Ammans centrum. Här promenerar vi innanför Citadellets murar och ser vad greker, romare och arabiska dynastier lämnat efter sig. Vi ser Herkulestemplet och umayyadernas palats. Från toppen av Citadellet har vi fin utsikt över Ammans alla stadsdelar.

Vi fortsätter sedan genom Ammans centrum, vi ser den vackra romerska teatern, det Hashimitiska torget och den livliga marknaden. Här finns allt man kan tänka sig. Försäljare till frukt, kryddor, textiler och keramik trängs på gatorna i gamla stan. På eftermiddagen besöker vi det historiska muséet i Amman och ser kopparrullen som är en av de kända dödahavsrullarna med texter ur gamla testamentet.

Dag 3: Dagsutflykt till Jerash
Fem mil norr om Amman ligger Jerash, en gång en pampig romersk stad. Staden kallas ofta för Mellanösterns Pompeji och är den bäst bevarade romerska staden utanför Europa idag. Vi tar bussen dit och besöker de magnifika ruinerna. Här ser vi både teatrar och tempel från romersk tid. Tillbaka i Amman på eftermiddagen besöker vi Abdullah I – Ammans vackraste moské.

Dag 4: Jordandalen och Döda Havet
Dagens tur går västerut mot Jordandalen. I dalen kör vi förbi bananplantage och tomatodlingar tills vi når Jordanfloden. Vi stannar vid floden och besöker den plats där Jesus blev döpt. Den som vill kan doppa tårna i floden innan vi reser vidare. På eftermiddagen når vi döda havet, jordens lägsta punkt. Där badar vi och flyter som korkar i det salta vattnet.

Dag 5: Moses berg och mosaikerna i Madaba
Vi lämnar Amman på morgonen och reser till Moses berg – Mount Nebo. Där gör vi som Moses en gång gjorde, står på toppen och ser ut över det heliga landet. Vi besöker den vackra basilikan och reser sedan vidare för att se den berömda mosaiken i St Georges kyrka i Madaba. Efter besöket fortsätter vi söderut och ankommer till Petra på kvällen.

Dag 6: Hela dagen i Petra!
Denna 2000 år gamla stad i rosafärgad sandsten är något alldeles speciellt. Petra är ett av världens sju underverk och en helt magisk plats. Under förmiddagen promenerar vi tillsammans och ser gravar, tempel och marknadsplatser från svunnen tid. På eftermiddagen ges tid att vandra runt och njuta av Petra på egen hand.

Dag 7: Lilla Petra och Wadi Rum
Vi besöker Lilla Petra på morgonen och ser hur Nabatéerna tog hand om de stora handelskaravanerna på sin tid. Vi kör sedan vidare mot det vackra ökenlandskapet Wadi Rum. Med jeepar tar vi oss runt i Wadi Rum för en ökensafari. Denna natt blir en speciell upplevelse då vi övernattar hos beduinerna i öknen, men vi sover dock i moderna tält med dusch och toalett på området. När solen går ner sitter vi tillsammans och tittar på stjärnorna. Ingenstans ser man de så klart som här.

Dag 8: Aqaba och Röda Havet
Vi reser söderut under förmiddagen och ankommer röda havet och hamnstaden Aqaba vid lunchtid. Resten av dagen är på egen hand. Strandpromenaden och marknaden är trevlig att strosa på. Kanske vill man besöka fortet från korsfarartiden och Den arabiska revolutionens plats eller bara sätta sig i solen och njuta en glass eller en kopp arabiskt kaffe.

Dag 9: Ledig dag
Idag är det en ledig dag i Aqaba för egna aktiviteter som sol och bad. Varför inte följa med på snorkeltur till de vackra korallreven i Aqabaviken. Röda havet är fullt av färggranna fiskar och koraller. Att bada och snorkla här är som att simma i ett akvarium.

Dag 10: Hemresa
Vi reser med bussen upp till Amman och flyger sedan hem till Sverige.

Detta ingår i resan

 • 9 nätter hotell inklusive frukost
 • 8 middagar
 • Jeepsafari i Wadi rum öknen
 • Lokalguide där det behövs
 • Alla inträden till sevärdheter enligt program
 • Visumhantering på plats i Amman
 • Transfers
 • Transporter under hela resan
 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser: