HAWAII

Surfvänliga vågor, häpnadsväckande natur och aktiva vulkaner…

Hawaii är en avlägsen ögrupp och den nyaste av USA:s delstater, och dessa öar rymmer paradisstränder, häpnadsväckande natur och ett brett utbud av aktiviteter, sevärdheter och nöjesliv. Öarna bjuder på aktiva vulkaner, ett tropiskt klimat och fantastiskt vatten med vågor som lockar många surfare.

Huvudstaden och den största staden är Honolulu, som har cirka en miljon invånare och ligger på ön Oahu. I detta tropiska paradis finns fantastiska matupplevelser, kritvita stränder och mängder av historiska sevärdheter.

Pearl Harbour hör till de största besöksmålen i Honoulu, den berömda hamnen anfölls av Japan i december 1941 och detta ledde till att USA drogs in i andra världskriget. Vill du göra ett besök i Pearl Harbour rekommenderar vi att åka dit tidigt på morgonen innan det blir rusning och långa köer. Stranden Waikiki Beach lockar också många, både lokalbefolkning och turister. Längs stranden finns exklusiva butiker, lyxhotell och många vackra parker. Här kan du ta ett dopp i det kristallklara vattnet, och under havsytan finns ett fantastiskt undervattensliv med korallrev och färgglada fiskar. För att kolla in det närmre är en tur i en glasbottnad båt trevligt, eller för den som vill är det helt fantastiskt att dyka eller snorkla här. Strax utanför staden finns också mycket att se, här finns otroligt vackra landskap med regnskogar och vulkaner.

Hilo är den största staden på den största ön Hawaii, som också kallas The Big Island. Hilo är en lugn liten stad med gamla anor, här finns flera hundra år gamla stenhus och det råder en avslappnad atmosfär. I staden finns pittoreska butiker som säljer bland annat keramik och smycken, samt flertalet små gallerier där lokala konstnärer säljer sina verk.

På The Big Island finns två vulkaner varav den ena, Mauna Loa, fortfarande är aktiv. På Lyman Museum som finns i Hilo kan du lära dig om vulkanernas historia och hur de har påverkat ön. I Hawaii Tropical Botanic Park kan du njuta av en lugn dag under mangoträden, och vill du se vattenfall ska du bege dig till Akaka State Falls Park.

Vill du testa en lokal maträtt är ett tips att testa ”plate lunch”, som är en tallrik med ris, pasta och antingen kyckling eller kött. Är du sugen på att testa lokala ölsorter ska du bege dig till Mehana Brewing Company. I Hilo finns också utsökt lokal choklad och missa inte att testa den lokala, färgglada isglassen ”shave ice”.

Richardson´s Beach Park i Hilo bjuder på strand med svart lavasand. Häftigt! Här kan du också få syn på havssköldpaddor, delfiner – och under vissa tider på året valar! Väl värt ett besök!

Nawailiwili ligger på ön Kauai som är den nordligaste av Hawaiis öar, och är ett tropiskt paradis. Ön kallas även för ”trädgårdsön” på grund av sin rika växtlighet. Har du sett filmen Jurassic Park? Det var här den spelades in, precis som många andra filmer.

Förutom naturen är öns största tillgång stränderna som lockar besökare från hela världen. På de paradisiska stränderna kan man sola, simma surfa och snorkla. På Kauai finns också många floder och därför är paddling en populär aktivitet här.

Waimea Canyon är en av öns största attraktioner, här kan du från en utsiktsplats betrakta det dramatiska landskapet som består av vulkaniska berg och färgglad, tropisk växtlighet.

Testa den lokala maträtten Saimin, som är en nudelsoppa, eller Spam musubi, som är ris inlindat i torkat sjögräs vilket gör att det påminner om sushi. Typiska souvenirer för just Kauai är doftljus och handgjorda tvålar som får sina dofter av lokala växter och örter.

Ön Mauis största stad Kahului har strax över 26 000 invånare. Staden är relativt liten, men är Hawaiis näst mest populära turistmål på grund av vänligheten hos befolkningen och den vackra naturen.

Gillar du att spela golf ska du absolut passa på att göra det här, på några av världens kanske vackraste golfbanor med dramatiska berg i bakgrunden. Vill du utforska mer av ön kan du åka på en utflykt, till exempel till vulkankratern Haleakala. Uppe på toppen, som ligger över tre kilometer ovanför havsnivån, har du en helt fantastisk utsikt. Vulkanen kan ses från nästan alla platser på ön och hade sitt senaste utbrott i slutet av 1700-talet.

I Kahului finns perfekta möjligheter till vattensporter. Stranden vid Kanaha Beach Park lockar vindsurfare från hela världen, och här kan man också paddla kajak eller bara njuta av en ledig dag i palmernas skugga på den kritvita stranden.

Den som vill köpa med sig lokala produkter hem ska satsa på hawaiianska smycken, macadamianötter, kaffe eller hantverk.

Det hawaiianska köket har influenser från Karibien, Söderhavet och Asien. Vill du testa något riktigt lokalt ska du äta laulau, som är en traditionell hawaiiansk maträtt bestående av fisk och griskött som serveras på ett stort, grönt blad.

Valuta: US dollar
Språk: Engelska, hawaiiska
Tidsskillnad till Sverige: – 12 timmar

Kan vi hjälpa dig?

Behöver du hjälp med din bokning? Ring eller maila oss! Vi gillar att prata med våra kunder och vill ge dig en oförglömlig reseupplevelse!