ALASKA

Praktfullt vild natur, grizzlybjörnar, valar och glaciärer

USA:s största delstat är lika vild och fantastisk som späckhuggarna och grizzlybjörnarna som håller till här. Naturen här är praktfull och unik, det finns inte något annat ställe i världen som liknar majestätiska Alaska. Det finns enorma glaciärer i de spökligt blåa fjordarna, och den innersta passagen (Inside Passage) är bland det vackraste man kan se i Alaska. Under maj till september finns stora chanser att se valar.

Juneau är Alaskas huvudstad och staden grundades under guldrushen runt 1880. Juneau är den enda av USA:s delstatshuvudstäder som ligger på fastlandet men som inte kan nås via landsväg, utan endast med båt eller flyg. Här kan ni bland annat fiska lax eller vaska guld i en bäck.

Skagway ligger i Klondike-regionen och bjuder på ett historiskt guldrush-läger med bevarade tält, som förr i tiden användes som bland annat saloon och bageri. I Skagway finns originaljärnvägen kvar, och det går att åka på en tur med det gamla tåget till White Pass där det grävdes guld under guldrushen.

I södra Alaska finns delstatens största stad Anchorage. Med närhet till både hav och berg bjuder Anchorage på en riktigt häftig naturupplevelse, men här finns också storstadspuls. Staden fylls av många restauranger och butiker, men även flera fantastiska parker. Bland annat Anchorage Botanical Garden, Anchorage Zoo och Alaska Wildlife Conservation Center, och de är alla väl värda ett besök.

Sitka är orten där ryssarna påbörjade sin plundringsräd i Alaska 1799, platsen för slaget och ruinerna från fortet som byggdes som skydd finns i dag kvar i Sitkas nationalhistoriska park. Sitka är även ett paradis för den som tycker om att vandra, då det finns en mängd vandringsleder och något som kan passa alla då de har en variation av svårighetsgrader.

Icy Strait Point är en privatägd turistdestination belägen strax utanför den lilla byn Hoonah i Alaska. Lokalbefolkningen här delar havet med sälar, knölvalar, späckhuggare, havsuttrar, tumlare och alla fem arter av Stilla havs-lax. På en promenad längst stranden här är det inte ovanligt att upptäcka en späckhuggare eller knölval.

Ketchikan är en ort som började växa stort under guldrushen då det blev en bas för påfyllning av proviant innan man gav sig av till Klondike. Historia kring indianbyarna som funnits här finns kvar, i indianbyn kan man se hur de karvar ut färgglada och vackra totempolar samt höra om legenderna som omger dem. Här finns världens största samling av totempålar.

Hubbard-glaciären är Nordamerikas största glaciär, den är 122 km lång och 10 km bred. Det här massiva naturundret är också Nordamerikas mest aktiva, det är inte ovanligt att en del av glaciären lossnar och dundrar ner i det djupblå havet.

Språk: Engelska
Valuta: US dollar
Tidsskillnad till Sverige: – 10 timmar

Kan vi hjälpa dig?

Behöver du hjälp med din bokning? Ring eller maila oss! Vi gillar att prata med våra kunder och vill ge dig en oförglömlig reseupplevelse!