PAPEETE

Kärlekens ö med turkosa laguner och kritvita stränder…

Papeete är huvudorten i Franska Polynesien och ligger på Tahiti som är ögruppens största ö. Tahiti brukar kallas kärlekens ö  – här finns turkosa laguner och kritvita stränder och ön upplevs som mycket romantisk.  I Papeete bor cirka 30 000 invånare och i staden finns många restauranger, caféer, marknader och en livlig stämning. De franska influenserna är starka och det syns i både maten och shoppingen. Exklusiva boutiqer samsas med klubbar, barer och lyxiga resorter. Den största och populäraste markanden är Le Marché och här hittas allt från blommor och smycken till tahitiska oljor, croissanter och hantverk i form av bland annat träskulpturer.

Om du vill äta något riktigt lokalt ska du testa nationalrätten poisson cru – rå fisk marinerad i kokosmjölk. En liknande maträtt är coconut crab som är skaldjur smaksatta med kokos.

I Papeete finns flera museer, ett av dem är Le Musee de la Perle/Robert Wan Pearl Museum som fokuserar på de svarta pärlorna som var och är en betydande del i Tahitis vardag och ekonomi. Andra sevärdheter är den katolska kyrkan Cathedral of Notre Dame of Papeete.

Precis som på de övriga öarna i Franska Polynesien kan besökare ägna sig åt surfing, segling, snorkling och dykning. Billigaste och enklaste sättet att ta sig runt i staden, och längre ut, är med lokalbuss.

Valuta: Främst euro. Går du till den lokala marknaden kan det vara bra att växla till sig lite polynesiska francs. Kreditkort accepteras i princip överallt.
Språk: Franska, tahitiska. Engelska talas på de flesta hotell.
Tidsskillnad till Sverige: – 12 timmar.