OMBERG

Vackra vandringsleder, dramatiska skogslandskap och hisnande äventyr

Omberg i Östergötland ligger vackert vid Vätterns strand. Här finns dramatiska skogslandskap och mysiga skogsstigar, blomstrande slåtterängar och orkidékärr, branta berg med milslång utsikt och ett fascinerande djur- och fågelliv. Omberg kallas för ”De blommande skogarnas berg” och här finns flera vandringsleder och naturstigar som går att upptäcka både tillsammans med en guide eller på egen hand. En populär tur är Ellen Keys led som går genom bokskog och blomstrande ängar, förbi författarinnans tidigare villa, Strand. För dig som vill ha en rejäl utmaning finns Östgötaleden som går berget runt och är 2,7 mil lång. Naturvandring med guide är en uppskattad aktivitet, med picknickkorgen i hand promenerar ni på de lummiga stigarna och får ta del av områdets historia och höra de mytomspunna berättelserna från förr.

Ett populärt besöksmål på Omberg är bergets högsta punkt – Hjässan. Orkar ni ta er hela vägen upp till toppen belönas ni med en fantastisk utsikt över Vättern och Östgötaslätten, och det är även ett mysigt ställe att ta en välförtjänt fikapaus på. Naturum vid fågelsjön Tåkern är ett annat populärt besöksmål där man i fågeltornen kan spana på de hundratals olika sjö- och flyttfåglar som häckar vid strandkanten.

Är du sugen på äventyr har Omberg mycket att bjuda på! I Stocklycke finns höghöjdsbanor och zipline i olika svårighetsgrader och ett klippbad för den som vågar slänga sig ut över den branta kanten. Det går också att hyra cyklar och kajak samt att upptäcka de mystiska Ombergs-grottorna. Omberg har även ett historiskt värde med Alvastra klosterruin och det finns flera fornlämningar som går att hitta runt om på berget.

Boendetips från Go Travel

Ombergs Turisthotell

Är ett personligt pensionat på den grönskande Östgötaslätten med utsikt över Vättern, där man får njuta av närproducerad och ekologisk mat med närhet till Ombergs alla upplevelser. Här kan man välja bland de olika upplevelsepaketen med femrätterssupé, vinprovning med sommelier och aktiviteter på berget.