NYA ZEELAND

Vulkaner, Snötäckta berg, gröna kullar, djurliv & äventyrsaktiviteter…

Nya Zeeland är känt för att vara ett av de vackraste länderna i världen och ligger i Oceanien, så långt från Sverige som man kan komma. Landet består utav två större öar, norra och södra, samt flera mindre öar. Den norra ön är grön och består till stor del av kullar. Den södra ön består mer av snötäckta berg och vackra fjordar. Klimatet i Nya Zeeland är tvärtom från Sveriges, när vi har sommar har de vinter och vice versa. Här är det smidigt att hyra bil eller husbil att ta sig runt med och gör man detta har man friheten att stanna precis vart och när man vill.

Auckland är Nya Zeelands största stad med 1,4 miljoner invånare. Här finns mycket att se och göra och något som passar de flesta. Auckland kallas City of Sails, och ett måste är att besöka havet när man är här, har du tur får du en glimt av spännande djur som delfiner och valar. Västkusten erbjuder bra surfing för den som gillar fart och fläkt. Staden har även ett brett utbud av shopping, restauranger, barer och nattliv. Gillar man vin så finns det några vinområden i området som kan vara värt ett besök.

Roturua är ett ställe man inte bör missa. Runt om i staden finns varma källor att bada i, och här finns också världens största varma källa. Vid sjön finns fina vandringsleder och staden bjuder på en blandning av maorikonst, dans, sång och arkitektur.

Tongariro är ett vulkaniskt bergsområde och ligger på den norra ön. Här kan man göra olika vandringar, enn populär vandringsled är Tongariro Alpine Crossing, där man får se en varierande natur i form av vulkaner och termiska sjöar. Många kommer hit och åker skidor under vinterhalvåret.

Wellington är Nya Zeelands huvudstad och finns på den södra delen av nordön. Wellington är känd för sina röda cable cars som går upp för ett berg i staden, och högst upp på berget finns en vacker botanisk trädgård. Staden är liten men rymmer mycket, här finns marknader, ölbryggerier, trendiga restauranger och Wellington chocolate factory som gör ekologisk chocklad. Ett besök att rekommendera är till nationalmuseumet Te Papa Tongarewa, som bjuder på många olika former av utställningar. Bland annat historia om maorierna (urinvånarna) och historia efter européerna bosatte sig i landet. En timmes bilfärd österut ligger Martinboroug, som är ett vindistrikt där man kan cykla mellan vingårdarna. Från Wellington går också färjan för att sa sig till sydön.

Queenstown är äventyrarens stad! Här kan man hoppa bungyjump, åka forsränning, hoppa fallskärm, vandra bland mycket annat. Utbudet av restauranger, barer och nattklubbar är brett. Under vintern finns bra skidåkning ca en timme från staden.

Christchurch är landets tredje största stad och ligger på sydön. Staden fick den internationella utmärkelsen ”The Garden City” för sina vackra parker, naturreservat och trädgårdar.

Valuta: Nyzeeländsk dollar
Språk: Engelska
Tidsskillnad från Sverige: + 12 timmar