Sydafrika

10 december 2020

Kategori:

Resmål

Drömmer du om Sydafrika? Läs nedan tips från Tiina som bor där.

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde (efter Johannesburg) med 3,5 miljoner invånare i storstadskommunen. Staden är belägen på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet och är känt för sin avspända atmosfär och sitt aktiva nattliv. Stadens lokalbefolkning, så kallade ”Capetonians”, finner alltid en orsak till att njuta av livet i stort, vilket troligen är huvudorsaken till det rika utbudet på restauranger, barer och nattklubbar. Medan Johannesburg är känt för för sina kostymklädda karriärister är Kapstaden är känt för sina konstärer, kreatörer, artister, surfare, klättrare och folk i stort som valt denna stad för att maximera sin livskvalitet!

Hur en resa till Sydafrika kan se ut:

Dag 1: Resan till Kapstaden

Ankomst till Cape Town International Airport, nattflyg är vanligast från Europa och då landar man ofta på förmiddagen eller kring lunch. Då Sverige har vintertid är det 1 timmas tidsskillnad mellan Sverige och Sydafrika, optimalt! Ni checkar in på noga utvalt boende, det finns något för alla – allt från härliga hotell vid havet till personliga guesthouses i mysiga bostadsområden. Vi ger er våra bästa tips för att hitta det som passar just er.

Dag 2 – 6: Kapstaden

Kapstaden är verkligen en stad som passar alla, här erbjuds allt och lite till. Allt ifrån äventyrliga aktiviteter för den adrenalinstinne, till lugnare sysslor för den som hellre tar det lite lugnt. En självklarhet är att besöka det majestätiska Taffelberget, antingen genom att ta linbanan upp eller att själv klättra upp för berget. Det finns många vägar upp till toppen, allt beror på vilken nivå du själv vill lägga bestigningen på. Vi kan lova dig att utsikten från toppen är väl värd mödan!

Några utvalda aktivitetsförslag i Kapstaden:

– Ta en vandring upp på en av många toppar i Kapstaden. Vi ger förslag på de bästa vandringslederna.
– Dagstur till Godahoppsudden. Stanna till och besök pingvinerna vid Boulders Beach, ät lunch på en av restaurangerna med havsutsikt och fota dig vid den berömda skylten längst ut på udden. Men se upp för babianerna längs vägen, de kan dyka upp när man minst anar det!
– Besök världsberömda Kirstenbosch Gardens, en botanisk trädgård som ligger ca 15 min utanför centrum. Varje söndag under sommarhalvåret är här en livekonsert. Packa bara med picknick och något gott att dricka, det här blir en eftermiddag att minnas! (Biljetter bokas i förväg och vi hjälper såklart gärna till med detta.)
– Helgmarknad på Oranjezicht Farm Market i närheten av Waterfront, en favorit hos lokalborna! Här finns allt från lokalt hantverk till välsmakande matalternativ. Vi kan varmt rekommendera ett besök här.
– Strandliv på Clifton, Camps Bay eller någon av de många längs False Bay kusten.
– Hajdykning i Gansbaai (ca 2,5 timma). Vithajen är det mest fruktade djuret på vår planet. Sin enorma storlek, kolsvarta ögon och rad efter rad med knivskarpa tänder gör den till vårt absolut farligaste rovdjur. Nu har du chansen att vara bara några centimeter från den!
– Besöka ett välgörenhetsprojekt i en av kåkstäderna.
– Surfing i Muizenberg utanför Kapstaden (ca 45 min). Väl på plats utrustas ni med varsin våtdräkt och surfbräda för att tillsammans med instruktörer bege er ut i vattnet. Vattnet är lång-grunt med småvågor, perfekt för nybörjare!

Dag 6 – 9: Vinlandet

Efter härliga dagar i Kapstaden är det dags att bege sig mot vinlandet som ligger ca 1 timma bort. Här finns flertal olika boenden att välja mellan, allt från mysiga små guesthouses med gångavstånd till restauranger och aktiviteter, till boende på vackra vingårdar. Vingårdarna att besöka är många och vi delar gärna med oss av våra personliga favoriter! Vill ni fördjupa er i vinet och bredda er kunskap ordentligt kan vi rekommendera er att boka in en vinguide som tar er runt till några väl utvalda vingårdar. Ett annat alternativ är att hoppa på en ”Wine Tram” som är ett tåg som tar er runt till olika vingårdar, ett härligt och annorlunda sätt att prova viner på! Att hyra cykel och sedan cykla mellan vingårdarna är ett annat populärt sätt att upptäcka vinlandet på.

Dag 9 – 11: Safari

Efter några fantastiska dagar där ni njutit av god mat och dryck bär det av norrut (flyg ca 2 tim till Johannesburg från Kapstaden, därefter fortsatt resa) för att besöka den Sydafrikanska bushen. Det finns flertal olika reservat att välja mellan.

Pilanesberg Game Reserve
Pilanesberg är ett malariafritt område nordväst om Johannesburg, ca 2.5 timma transfer med bil. Denna nationalpark som är Sydafrikas fjärde största är hela 55 000 hektar stor, och innehåller alla de omtalade Big 5’s. Big 5 är en gammal jägarterm för de fem stora viltdjuren som ansågs vara svårast och farligast att jaga på savannen. De innefattar: leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel. I Pilanesberg finns många olika lodger att välja mellan, vi hjälper dig rätt beroende på preferens och budget.

Kruger National Park
Kruger är ett av Afrikas största Game Reserves och är nästan två miljoner hektar stort. Här finner man givetvis ”The Big 5”. Enklast är att flyga in till någon av flygplatserna i eller runt Kruger, flyget tar ca 3 timmar från Kapstaden. Det finns ett flertal lodger att välja mellan och vi hjälper er att hitta rätt bland de många valen.

Det är verkligen något unikt och magiskt med att besöka den Sydafrikanska bushen. Att vara nära djur och natur under Afrikas stjärnklara himmel är något man bär med sig lång tid framöver.

Avkoppling är ett ord som enkelt beskriver vistelsen på en lodge. Ni blir ständigt uppassade av personalen och alla måltider är inkluderade. Dagen börjar tidigt, redan vid 05.00 väcks ni för att åka ut på safari, eller game drive som det kallas, i gryningen. Det är då det är bäst tid att se djuren, innan
den stekande solen gått upp. Ni blir omhändertagna av en ranger som är expert på området och alla djuren, många gånger har rangern också med sig en Tracker som spanar efter djurspår. Efter ca 3 timmars game drive är det dags att åka tillbaka till lodgen för frukost. Senare serveras också lunch. Ni har fri tid fram till eftermiddagens game drive som sker i skymningen. Tillbaka på lodgen dukas middag upp. Varje dag ingår 2 Game Drives och 3 måltider i boendepriset. Sista dagen börjar med Game Drive och efter frukost checkar ni ut och säger hej då till bushen för denna gång!

Välgörenhet

Sydafrika är ett land med många kulturskillnader och vi tycker att det är viktigt att uppleva alla sidor av landet. Vi samarbetar med några organisationer som arbetar för att förbättra förhållandena i kåkstäderna främst. Ett besök hos ett projekt som är verksam i kåkstäderna är en fantastisk och omtumlande upplevelse där ni får levande bevis på att materiell välfärd inte alltid är receptet för lycka.

The Rainbow Team (www.rainbowteam.org)
The Rainbow Team är ett fotbollssinitiativ för unga fotbollsspelare från Kapstaden. Projektet startades 2014 med målet att bygga ett fotbollslagmed spelare från olika kulturella, ekonomiska, religiösa och etniska grunder. The Rainbow Teams pojklag har deltagit i Gothia Cup 4 år i rad. Härnäst är planen att skicka ett flicklag till Gothia Cup. Det finns olika sätt att engagera sig i projektet, låt oss veta om du önskar mer information.

A Reaching Hand (www.areachinghand.com)
A REACHING HAND grundades formellt 2010 av Karin Hoole. Karin lägger all sin lediga tid på organisationen och hennes brinnande engagemang lämnar ingen hon möter oberörd. Hela verksamheten bygger på organisationens eget engagemang och finansieras av privatpersoner, enskilda företag, föreningar och stiftelser. Organisationen ger stöd åt daghem, men ökar också tillgången till pedagogiskt stöd för barn, ungdomar och vuxna.

Project Playground (www.project-playground.org)
Project Playground erbjuder en trygg och säker plats med stimulerande och utvecklande aktiviteter som möter barnens och de ungas enskilda behov. Aktiviteterna, och att bli mött med tillit och respekt från vuxna runtomkring, gör att deras självförtroende och självkänsla kan växa och de kan själva skapa de verktyg de behöver för att kunna skapa en fungerande framtid. Project Playground erbjuder säkra, trygga platser i Sydafrika och i Sverige, där barn och unga kan våga tro på sin egna förmåga, våga drömma och få möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.