Reseberättelse från Kalifornien

19 januari 2021

Kategori:

Reseberättelser

Våra resenärer Björn & Pirkkos reseberättelse från Kalifornien

Året efter vår resa till New York vände vi oss åter till Mimmi på Go Travel för goda uppslag inför en 10 dagars resa till Kalifornien. Flyg till San Francisco.

-Skippa hyrbilen, eftersom parkering är onödigt dyrt och ta taxi in till hotellet!  var hennes uppmaning.

Hotellet var perfekt placerat med gångavstånd till både Fisherman’s warf, China Town och de berömda kullarna i staden. Vi började med en promenad till kajerna. I början av oktober är det inte så mycket folk men desto fler sälar och sjölejon som solar sig på bryggorna.

Uppe på en av sluttningarna ovanför Fisherman’s warf finns svensk-norska sjömanskyrkan. Från balkongen är utsikten över bukten och Alcatraz fängelseö bedårande. Efter gudstjänsten hade vi ett kort samtal med prästen. Det visade sig att han kommer från samma lilla ort i Norge som Björns far. En liten värld!

Vi åker över Golden Gate Bridge och besöker nationalpark med de enorma Redwood träden. Det blir nästan en sakral känsla att vandra vid foten av dessa jättar! Far vidare söderut till Monterey. Samhället var fram till 1960-talet ett stort fiskesamhälle. Beståndet av sardiner dog ut och staden konverterades successivt till en välmående turistort. Vi gillar orten och dess omgivningar och stannar där i fem dygn.

Monterey har en underbar strandpromenad längs klipporna vid Stilla Havet. Det finns en mysig strandväg som följer kustlinjen mot Carmel . Vi passerar ett antal golfbanor och stannar för lunch på Pebble Beach. Häftig känsla att få se en av världens mest kända golfbanor!

Nästa dag är det vår tur att gå en runda på en Links bana vid Monterey. Vi är två i bollen och det blir en superrunda!

Vi far söderut längs havet på Route 1.

Kommer halvvägs till Santa Maria då vägen är avstängd p.g.a. att den har dragits med av jordras. Åker upp i Carmel Valley och bor över på en läcker vingård med vinprovning. Inte så tokigt! Dagen efter kör vi den lilla vägen över bergen och kommer in på ”prärien”. Kreaturen vandrar över oändligt stora områden med brunbränt gräs. Efter ett par timmars bilkörning stannar vi till vid en riktig Saloon. På väggarna hänger skjutvapen och vid bardisken sitter män och kvinnor med typisk cowboyhatt. Efter en välsmakande lunch reser vi tillbaka mot San Francisco.

När vi sjunker ner i Plusklass fåtöljen känner vi oss helnöjda med resan. Tacksamma till Mimmi Tysk för hennes upplägg av vårt äventyr i Kalifornien.