HÖGA KUSTEN

Hundratals naturupplevelser för hela familjen

Välkommen till världsarvet Höga Kusten med sin oslagbara natur​, varierande landskap och omgivning. Här får ni uppleva vildmark på riktigt​ oavsett årstid.

Skuleskogens nationalpark erbjuder milslånga vandringsleder och längdskidspår. Det finns kortare vandringar upp på Skuleberget som är perfekt för barnfamiljer. Skuleberget erbjuder även klättring i en Via Ferrata anläggning.

Runt om i Skuleskogen finns det massor av grillplatser men också övernattningsstugor för de som vill vara borta en längre tur.

Paddling, fiske, bad, snöskovandring, cykling & orientering är något som är väldigt populärt i hela Ångermanland, det går såklart att uppleva i Höga kusten.

Slåttdalsskrevan är en skreva i nationalparken som klyver Slåttdalsberget i två delar, skrevan är 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred. Hit kan du vandra från den södra entren på nationalparken, därifrån är det 3,5 km till Slåttdalsskrevan.

Högakustenbron är en mycket populär sevärdhet, det är en 1800 m lång hängbro med inspiration från den välkända Golden Gatebron i San Fransisco, ligger mellan Härnösand och Skuleskogens nationalpark. Bron går över Ångemanlandsälven och invigdes 1997, utsikten är makalös och precis i närheten ligger Hotell Höga Kusten som erbjuder utsikt över älven och bron.

Ulvön, en ö i höga kustens skärgård. Hit kommer de flesta för dess natur men också mat. På Ulvö Hotell serveras klassiska rätter med en gastronomisk touch. Skärgårdsbuffé och Á la carte. Även här mycket närproducerat & närodlat. Har du tur (eller otur) kan det serveras surströmming från ett av företagen på Ulvön som producerar sin egen surströmming.

Hernö Gin är Sveriges första gin destilleri, den mest prisbelönta ginen i Europa. 200 000 flaskor av Hernö Gin såldes i Sverige år 2019. De erbjuder flertal paket med ginprövning mm. Hernö Gin ligger i byn Dala utanför Härnösand. ​
På samma gata som Hernö Gin ligger Lockeby Bryggeri som är ett mikrobryggeri som brygger Öl och Julmust.

Tips för barnfamiljer!

– Technichus, Härnösand. Ett sience center för barn, ungdomar och vuxna.

– Paradiset, Örnsköldsvik. Upplevelsebad & Spa för hela familjen.

– Hemsö fästning, Hemsön. En militär anläggning från kalla kriget.

– Junsele djurpark, Junsele. Djurpark med ca 25 arter, bl.a. vita tigrar.

– Källarbackens saga, Sidensjö. Uppbyggda sagomiljöer i skogen från bl.a. Bockarna Bruse och Guldlock.

– Skallbergsgrottorna, Skallberget. 230 meters grottsystem med möjlighet till vandring.