HAVANNA

Färggranna byggnader, amerikanska femtiotalsbilar, rom, cigarrer & salsa…

Kuba förknippas ofta med revolution, rom och feta cigarrer. Men här finns också intressanta museer, historiska kolonialstäder och tropiska sandstränder. Här finns gröna odlingsmarker med meterhöga sockerrör, murmålningar som hyllar revolutionshjälten Che Guevara och pulserande salsarytmer.

Kuba har en av världens kanske mest fascinerande huvudstäder – Havanna. Arkitekturen här är makalös och stämningen i de gamla stadsdelarna är mycket speciell. På gatorna kryssar amerikanska femtiotalsbilar fram och överallt hörs de medryckande karibiska tonerna av salsa, cha cha och merengue.

Gamla Havanna, eller Habana Vieja som kubanerna själva säger, är ett enda virrvarr av smala gränder och krokiga gator. Här stoltserar byggnader i kolonialstil, men den granna färg de en gång målats i har dock för länge sedan spruckit och flagnat. De äldsta kvarteren ligger kring stadens fyra torg, dessa kvarter är renoverade och här finner man också några av Havannas förnämsta restauranger och eleganta kolonialhotell. Havanna har många invånare, över två miljoner, och här är de inte blyga av sig. De är yviga, öppenhjärtiga och pratglada.

Bra att veta: Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba. Såväl kabeluppkoppling som wifi fungerar i regel långsamt och oregelbundet. Ibland fungerar det inte alls. Det finns heller inget 3G-nät.

Valuta: Pesos convertibles (CUC)
Språk: Spanska
Tidsskillnad till Sverige: – 6 timmar